BLOG

Fotodárek

14. října 2023

Co je sublimační tisk?


Jedná se v podstatě o termotransferový tisk, kdy je grafika přenášena na povrch materiálu pomocí termotransferového lisu působením tlaku, teploty a času. Vzájemná kombinace těchto tří veličin určuje kvalitu výsledného tisku - jeho stálost, pestrost a také věrnost s originálem. Samotný tisk je vlastně výsledkem chemické reakce.

A tady je na místě vysvětlit vlastní proces sublimace. Sublimací se v chemii označuje přímá změna ze skupenství pevného na plynné. Plyn je jednou stranou chemické reakce, druhou je pak polymer, kterým je upraven povrch potiskovaného materiálu, ideálně polyester. Při sublimačním tisku se pevné částice barviva vlivem tepla mění na plynné a působením tlaku se pak váží na polymer v upraveném povrchu materiálů a následně se po vychladnutí vrací zpět do pevného stavu. Zjednodušeně řečeno - molekuly plynného barviva obarví molekuly polymeru. Po vychladnutí se barvivo stává součástí materiálu a není naneseno pouze na povrchu. Výsledkem je trvalý, vůči chemickému i mechanickému poškození velmi odolný potisk.

Aby se dosáhlo co nejlepších výsledků, můsí být použity speciální materiály. Na vstupu to jsou především kvalitní sublimační inkousty vytvořené pro ideální spojení s polymery a speciální transferové sublimační papíry. Tiskový software je vybaven správným barevným ICC profilem pro výsledné věrné podání barev. Na straně výstupu jsou pak všechny produkty opatřeny kvalitní polymerovou (polyesterovou) vrstvou. Čím větší podíl polyesteru v materiálu je, tím více barviva se do něj dostane a výsledný tisk je kvalitnější. Celý proces přenosu barviva trvá od několika desítek sekund (v případě polyesterového trička) až po několik minut (např. potisk fotokamene).
Všechny produkty v naší nabídce fotodárků prochází pečlivými zkouškami, aby kombinace všech tří faktorů - teploty, tlaku a času - vedla k co nejlepším výsledkům.

A na závěr pár otázek a odpovědí.

Proč nejde sublimací potisknout tmavé materiály?
Barvivo v plynném stavu je stále jenom barvivo. Přidáváním barvy do tmavého povrchu nedocílíme jeho zesvětlení. Přidáním červené barvy do černé docílíme zase jen černé. Ideálně by měl být přijímací polymer bílý (stejně jako papír), kdy nedochází ke zkreslení výsledného tisku. Sublimaci lze ve výjimečných případech použít i na jinak barevné materiály, vždy ale světlé.

Je možné potisknout i jiné materiály bez polyestereru?
Potiskovaný povrch jakéhokoliv předmětu musí být speciálně upraven, tedy opatřen polymerovou vrstvou schopnou vázat sublimační barvivo. Nelze tedy tisknout sublimací na klasické porcelánové hrnky, čistou keramiku apod. Hrnek, kámen, sklo a mnohé další předměty pro sublimaci jsou povrchově upraveny kvalitní polymerovou vrstvou v podobě polyesterové glazury.

Je možné potisknout i plast?
Obecně je možné potisknout materiály, které obstojí při zvýšeném tlaku v teplotě kolem 200°C. V případě plastů se používá speciální materiál tvrzený skleněným vláknem.

Proč nepotisknete sublimací bavlněné tričko?
Vraťme se na začátek, tedy k principu sublimačního tisku: plynné barvivo se váže na polymer. Ve 100% bavlněném tričku, přírodním materiálu, žádný polymer není a tudíž nelze aplikovat techniku sublimace. U smíšených materiálů pak záleží na podílu polyesteru. U trička v poměru 50% bavlna / 50% polyester již je potisk sublimací možný, ale množství přeneseného barviva je nedostatečné pro kvalitní výsledek. Toho lze dosáhnout až v minimálním poměru 20% : 80%. Pro kvalitní, maximálně výrazný a živý tisk je nutné použít látku se 100% polyesterem.

Je možné odstranění sublimačního potisku?
Nikoliv. Sublimační barvivo se stává součástí polymeru v povrchu materiálu a nelze ho žádným způsobem odstranit, vyčistit nebo vyprat.

Jaké předměty se sublimačním potiskem u vás najdu?
Sublimační potisk je ideální pro funkční polyesterový textil a předměty s polyesterovou glazurou. Najdete zde funkční polyesterová bílá trička, polštářky, tašky nebo peněženky. Velmi oblíbené jsou keramické hrnky, korbely a plecháčky. Fotografii vytiskneme na skleněný rámeček nebo přírodní kámen. Atraktivní jsou skleněné hodiny, podložka pod myš nebo skládačková hra puzzle.
 


[zpět na obsah]